2014. február 10., hétfő

Stephen Chbosky - Egy különc srác feljegyzései

 – Mi a kedvenc filmed?
– Erre nem tudok válaszolni. Mindegyik ugyanolyan.
– És a kedvenc könyved?
– Az Édentől messze F. Scott Fitzgeraldtól.
– Miért?
– Mert ezt olvastam utoljára.


Az „Egy különc srác feljegyzései” című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan – olykor mulatságosan, olykor meghatóan – egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg. Charlie kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja élni a saját életét, miközben menekül is előle, és ez a kettősség különleges, járatlan utak bejárására kényszeríti: családi drámák sora, új barátok, az első randevú, szexualitás, drogok… Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnőtté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit.



A kötet megjelenése óta több mint 1 000 000 példányban kelt el és hatalmas vitákat gerjesztett, miközben a tinédzserek megkerülhetetlen kultuszregényévé vált világszerte. Ellentmondásos módon egyszerre tiltott könyv és kötelező olvasmány az amerikai középiskolákban. Ez a regény ugyanazt jelenti a 21. századi tinédzsereknek, mint amit a „Zabhegyező” jelentett a szüleik generációinak.
A könyv bemutatja egy nem hétköznapi tizenhat éves fiú első évét a középiskolában. Charlie a mindennapjait egy idegennek mondja el úgy, hogy leveleket ír neki azzal a megszólítással, hogy ,,Kedves Barátom!,, mert akár a barátja is lehetne ez a vadidegen ember. Ezekben a levelekben  olyan dolgokat tudhatunk meg, hogy nénikéje akihez nagyon közel állt kiskorában meghalt egy autóbalesetben és máig is magát okolja emiatt, majd a tavalyi évben legjobb (és egyben egyetlen) barátja öngyilkos lett. Ám amikor irodalom tanárja azt tanácsolja neki, hogy ne meneküljön az élet elöl akkor találkozik a vicces Patrick-kel akit az iskolában Sehogynak neveznek és olyan jól tudja utánozni a technika tanárt, hogy még ő is nevet rajta és a gyönyörű Sam-mel akik idén végzősök. Az ő baráti körükbe csöppen hirtelen bele Charlie és általuk megismeri mi az igaz barátság, szerelem és ezekkel vele járó dráma.
Charlie-t különcnek mondják de az én véleményem szerint csak más a világ nézete mint a többi korabeli tinédzser, viszont pont ez volt benne a legjobb mert szinte mindig kereste a jót és a pozitívat a másikban és figyelt a körülötte élőkre amikor ők lehet azt se tudták, hogy ő kicsoda. Ezek mellett ő egy nagyon aranyos és érzékeny fiú egy nagyon zűrös múlttal.
Elgondolkoztató volt a könyv de nagyon érdekes is és volt egypár vicces rész is mint mikor Charlie-val megkínálták a kábítószeres sütikkel, viszont voltak megható pillanatai is. Filmet egy évvel ezelött láttam és nem csalódtam benne (főleg, hogy Logan Lerman játszotta a főszerepet)

Kedvenc karakter: Patrick
Kedvenc jelenet: Karácsonyi ajándékozás
Értékelés: 4.5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése